Over dit project

Het college van de gemeente Delfzijl wil het Muzeeaquarium laten uitgroeien tot een toeristische trekpleister met bovenregionale uitstraling. Het Muzeeaquarium vertelt straks een nieuw verhaal, waarbij Delfzijl, de Eemsdelta en de provincie Groningen centraal staan. Om dit te realiseren is het eerdere plan voor de verbouw van het Muzeeaquarium geüpgraded. De gemeenteraad heeft hiervoor € 630.000 extra vrij gemaakt. Daarnaast is afgesproken dat het Muzeeaquarium zelfstandig fondsen en subsidies gaat werven voor haar inrichting.

De collectie
Het Muzeeaquarium heeft met haar collectie alles in huis om enerzijds het unieke van de specifieke plaats te benadrukken en anderzijds het verhaal van de Wadden te vertellen. De ontwikkeling van het leven, de relatie land-zee, de veranderingen van het landschap en de invloed van de mens op zijn omgeving worden op een moderne manier gepresenteerd aan de hand van de bestaande collecties en de unieke locatie van het museum onder aan de dijk.

 

 

Eerdere plannen
Eind 2015 was er al een plan om het Muzeeaquarium te verbouwen. Bij verdere uitwerking daarvan is discussie ontstaan om het Muzeeaquarium verder op te waarderen. Aanleiding voor de verbouwplannen was de aangekondigde versterking van de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven. Dit betekent onder andere dat de dijk over het gebouw van het Muzeeaquarium komt te liggen.

Verdwijnen
Even was er sprake van het verdwijnen van het museum op deze plek. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de bunker van het Muzeeaquarium kan blijven staan. Voor een deel wordt de bunker in de verbrede dijk gebouwd. De ingang van het museum wordt verplaatst naar de kant van de Kustweg. Hier komen ook de gebouwen van het voormalige zwembad beschikbaar om de diverse collecties van het museum onder te brengen.

Laatste nieuws
12-10-2017: Opening MuzeeAquarium: 1 juni 2018 
29-06-2017: Vernieuwde gebouw MuzeeAquarium krijgt energielabel A+++
‚Äč20-04-2017: MuzeeAquarium: Waar is mijn hunebed?
19-12-2016: Bunker weer even zichtbaar
06-10-2016: Muzeeaquarium gesloten, maar volop aan het werk!

Afbeeldingen